Followers

Friday, 22 July 2011

Masa aku buat post nie, perut aku tgh sakit. Sakit seperti dicucuk2... Mo kata masanya da datang, bukan.  Tapi sakitnya lain mcm.  Mo makan ubat aku malas... Yala, semenjak aku sakit ni aku da tau mcm2 pasal ubat. Kesan sampingan yg aku takut....So, skarang nie, aku cuma tahan sakit ni sambil2 main laptop.  Mencuba untuk melupakan sakit yg kejap timbul, kejap tenggelam.... HUhuhuhu~! Aku tgok video klip lagu2 dkt youtube dan aku jumpa video kllip di bawah.  Walaupun gambar x terang, tapi inilah 1st time aku dgr penyanyi lain bawa lagu ni sedap betul (selain daripada penyanyi asal). Suara lelaki sebenar klu aku mo klasifikasikan..... Syed Azmir - Kau Pergi Jua....



video

Tuesday, 19 July 2011

lamanya~!

Lama jugak aku tak letak sebarang post... Entahla, mungkin aku dilanda kesibukan. Rasanya tidakla sesibuk manapun. Alasan semata-mata. Bila aku fikir2 balik, rasanya mungkin sbb aku ingin xnak merasa bosan membuat post baru jadik aku pun bagi masa untuk diriku.  Banyak yg ingin aku ceritakan tetapi tangan ini seolah2 malas untuk menari di atas keyboard.  Argh~! Bingung... Sebenarnya sudah beberapa hari aku rasa tidak menentu. Something is missing tapi aku xtahu apa dia. Tertekan jugak rasanya ttp aku tidak punya sebarang klu mgenai apa yg membelenggu aku.

4 jam dialisis aku habiskan dgn mendengar lagu.  Aku tidak byk bercakap dgn staff dan pesakit di sana sptmana aku biasanya. Berat rasa dada ini, seolah2 dihimpit oleh sesuatu ttp apa dia? Mahu saja aku berteriak ttp aku tahan. Aduh~!

Pengubat keresahanku - Sami Yusuf - Healing...

video

Sunday, 10 July 2011

drama korea....

Drama korea lagi~! Mesti tulah yg korang akan fikir pasal aku. Tapi mo buat mcm mana lagi sbb tu yg aku minat.  Bercerita ttg drama korea ni, dlm 2 hari ni aku sibuk nonton Pasta. Best jugakla walaupun sesetgh org x suka sbb pelakon dia xla sehensem dan secantik yg biasa kita tgok. Tapi aku suka idea penerbit dan pengarah sbb kadang2 kita kena sedar realiti tidak seindah fantasi.  Orang yg tidak jatuh dalam kategori cantik dan hensem pun layak utk hidup, bercinta dan menikmati dunia. Korang tgokla la Pasta, mmg best terutama sekali korang yg suka makan makanan Itali. Aku bagi 4 bintang....

Aku ada ceritakan ari tue, aku sibuk buat blog tuk kek lapis. Mesti korang tertanya2, bila masa plak aku ada masa tgok cerita korea. Ala, aku donlod la masa aku sibuk buat blog. Da abis, aku nonton jap.  Klu sudah, sambung keja lagi. Begitula keja aku.....

Friday, 8 July 2011

Kesibukan Melanda....

Sorila, suda berapa hari aku x post apapa pada blog nie. Aku sibuk sikit buat blog baru tuk kek lapis. xdalah canggih tapi cukup utk hadiah kepada mata yg melihat. Orang kata sedap dipandang.... Aku buat keputusan tuk buat blog baru sbb yg lama da x berapa best. Lagipun ni khas tuk raya, jadi kenala lain sikit. InsyAllah akan launching dalam beberapa hari ini.  Aku x mo jugak semuanya perfect kerana klu perfect tiadalah improvement.  Btul kan?

Sambil2 buat blog aku sempat jugak tgok drama korea di One HD, astro. Setiap hari rabu dan khamis, jam 9.10malam. Tajuknya Lie To Me. Boleh jak nonton online tapi dek kerana sibuk guna tuk blogger, bagus aku tgok tv.  Lagipun xda org kacau masa tue.  Bapak aku punya timing tuk tgok tv ialah masa berita jam 8malam. Abang aku pulak suda tau klu jam 9 lebih tu mmg masa aku nonton. Best critanya, lagipun aku minat dgn pelakon wanitanya, Yoon Eun Hye. Aku mula minat dia sbb lakonannya dalam 1st Shop of Coffee Prince. Mmg mantap dan dlm Lie To Me pun sama.  Dia pelakon yg serba boleh sbb dia boleh wujudkan pelbagai emosi dalam masa yg sama....Nonton jgn x nonton....

Sunday, 3 July 2011

Transformer : Dark of the Moon.... Fuh! Memang best tapi aku ttp suka yg sebelum ini. Yang ini dari segi teknik dan kesan khas mmg mantap.  Jalan ceritanya sedikit panjang, buat kita boring pada awal cerita. Watak2 baru yg muncul spt Sentinel yg berpaling tadah menjadikan aku x senang duduk pada suku kedua jln cerita. Mataku disajikan dgn byk adegan stunt oleh sam dan gfnya. Paling best masa dorang dlm bangunan yg dikunyah dan mengelongsor. Mmg tersentap tgok aksi dorang. Apapun, korang kena tgok sendiri tuk rasala. Aku bagi 4 1/2 bintang sbb aku da bagi 5 bintang utk yg lepas.

 Sentinel Prime. . .

Friday, 1 July 2011

Perhimpunan Haram...

Perhimpunan secara haram? Berbaloi atau tidak? Itu yg patut difikirkan oleh penganjur perhimpunan ini. Adakah dgn berhimpun begitu akan mencapai objektif yg diinginkan? Apakah tidak wujud jalan lain? Maafla pembaca, aku ini bukannya pro kerajaan atau pembangkang.  Aku senang berdiri atas prinsip2 aku sendiri.  Kalau pada hematku apa yg dilakukan oleh kerajaan adalah baik, aku sokong.  Begitu juga jika pembangkang mencadangkan sesuatu yg bernas, aku akan sokong.  Tetapi di dalam hal perhimpunan haram ini, aku tidak akan menyokong mana2 pihak pun utk melakukannya. Mana tidaknya, hampir setiap perhimpunan sebegitu akan berakhir dgn tragedi. Kemusnahan harta benda dan kadang2 nyawa. Aku cukup bengang dgn pihak yg cuba menjadi api dalam sekam.  Mengambil kesempatan dalam kesempitan.

Oleh itu, aku menyeru sahabat2 ku supaya jgnla melibatkan diri dgn benda2 begini.  Negara kita masih punya byk saluran utk menyatakan ketidakpuasan. Dari sudut media, penyerahan memorandum dan byk lagi. Tidak lupa di internet, di facebook dan laman2 blog. Tetapi jgn la pulak meyebarkan khabar angin yg tidak tentu hala. Kepada pemabca, jgn pulak percaya apa yg diceritakan bulat2. Minta bukti dan timbangkan dgn akal yg waras, bukan dgn hati yg tandus ilmu. Kekadang kita melihat kepada si penyampai, bukan apa yg ingin disampaikan.  Hmm... Serius pulak mlm ni bila cerita pasal politik. Yala, kita kena juga tahu perkembangan semasa dlm negara sendiri, jgn sampai ketinggalan mcm katak dalam tempurung.

Sudahla tu pasal politik, cerita pasal benda lain pulak. Oya, hari ini aku cuba lagi buat brownies tu guna resepi yg sama. Jeng3x... Aku berjaya. Kue aku x berhambur mcm yg lepas... Alhamdulillah... Pengkritik makanan aku, x lain x bukan org rumah kata sedap cuma kacang almod x berapa dirasa mungkin sbb aku kisar terlalu halus.  Sepatutnya dipotong kecil. Tapi bau mmg x sama spt mggunakan walnut.  Bau lebih wangi klu guna walnut.

Tu dia, brownies coklat buatan Maryati Muhammad.  Masa aku ambil gambar nie, satu keping da ilang. Akula yg makan. Aku pun mo test kue buatan aku sendiri.  hihihihi... Ada peningkatan...


Beberapa hari ni, aku asyik mkn coklat. Kena control nie.  Tetapi bagi yg sihat, korang bolehla makan tapi jgn melebih pulak.  Ada yg kena heart attack masa muda baru tau.  Tapikan, orang putih suka coklat sbb dia kata coklat ni satu bahan afrosidiak. Senang cerita, penaik nafsu.  Hihihi.... klu yg suda kawin bantai makan coklat, korang paham2 jakla ya.  Jgn pulak kamu yg suda tahu p gatal bertanya yg bukan2... Btul atau tidak, korang testla...

Thursday, 30 June 2011

Abis bulan...

Kalau dialisis sebelum ni kami merasa panas di dalam HDU, tapi hari ni lain pulak ceritanya.  Kami semua kesejukan. Mana xnya, hujan lebat beberapa jam. Aku yg jarang pakai selimut masa dialisis, siap berbungkus dan berstokin lagi. Grrrrr~! Gigiku saling berlaga.... Sejuknya...

Hari ni aku dapat tau ttg cucuku si Safa.  Dia klu tidur mo didodoikan lagu Incy Wincy Spider. Mcm makan pil tidur, langsung hanyut. Tapi sengsara jugak aku sbb kena menyanyi lama. Kering tekak woo... Xpala, demi cucu tersayang.

Hari ni 30 jun, bererti aku kena tutup akaun tgh mlm nie. Byk yg kena kira, kadang2 sampai aku tertidur kira untung dan belanja.  Duit x byk pun tapi pening kira. Nasib baik dalam jumlah yg sedikit jak klu tidak ada yg masuk wad mental gara2 kira duit. Aku sentiasa bersyukur dgn rezeki yg Allah bagi.  Walaupun sedikit tetapi itu adalah berkat usaha ku sendiri. Alhamdulillah, bole buat belanja.

Oya, aku tgh save duit sbb mo nonton cerita transformer dkt panggung. Aku akan pergi dgn family aku.  Mcm episod yg lepas.  Anak2 buahku ikut skali, sronok rasanya. Sekali sekala... X sabar nak tgok transformer yg terbaru ni sbb dgr crita dorang remukkan 500 biji kereta tuk filem ni saja.  Kesan khas pun meletop klu tgok trailer. Ish~! Makin x sabar jadiknya aku. Jom, ramai2 tapi sebelum tu aku siapkan kira2 nie... Poning~

Wednesday, 29 June 2011

Ronda2...

Hari yg cukup memenatkan buat aku... Pukul 11 da turun bandar, singgah dekat Chan Furniture(M), jumpa kawan lama.  Tempat suda lawa. Geng collectors da ada bilik sendiri siap pakai uniform. Dahsyat... Bagusla tu, peningkatan dalam suasana kerja.  InsyAllah akan meningkatkan mutu kerja jugak. Cucu aku Atiqah Batrisyia pun ikut skali. Kesian aku tgok dia tinggal umah jak beberapa hari. Yala, budak ni 'penjalan' tapi kerana abahnya mengajar dkt Jerocho, aktivitinya terbantut.  Dekat rumah plak dia xda kawan mo main sbb anak buah aku yg lain semua p sekolah. Nasib baik dia x nakal. Bagi makan keropok dan sekotak air laici sambil duduk dkt sofa empuk Chan, dia ok jak.  Da abis makan dia duduk plak dkt kaunter, mewarna. Sementara tu, aku sibuk berjalan ke kedai berhampiran chan. Ambil peluang sbb aku jarang pegi area nie tuk beli barang.  Cucu aku tadi ku tinggalkan dkt kedai perabot.  Jgn risau, anak buah aku keja dkt situ.  Tambahan yg lain tu ok jak melayan bebudak.

Pukul 1 tengahari, balik rumah.  Anak buah yg hantar, klu x ada penat jugak aku membawa c Ika. Makan makanan masakan kakak aku, rehat dpn tv sambil tgok cerita drama Indon. Amanah Dalam Cinta klu x silap aku.  Aku jarang tgok cerita Indon ni sbb klu org miskin selalu jak kena hina pastu x pandai melawan. Dipijak2 mcm sampah pun masih x buat apapa.  Bikin geram.  Mo jak aku laungkan sama semua penerbit dan pengarah drama Indon, tukar taktikla. Masuk pukul 3 ptg, cerita Marimar la pulak. Cerita yg diadaptasi dari cerita Greek. Best jugak tapi klu suda slalu ketinggalan episod, malas jugak mo nonton.  Kadang2 dgr jak klu orang cerita.  Tapi aku suda tahu jln ceritanya sbb da pernah tgok dkt youtube.  Sikit2la... Yg aku x suka plak pasal kebanyakan cerita pilipin ni, asyik2 cerita pasal anak haram. Mcm bagi dorang tu, institusi perkahwinan tu xda maknanya suda.  Klu bukan anak haram si itu bercinta dgn anak si ini atau sebaliknya. Hmm... Tandus idea suda barangkali...

Setengah jln tgok cerita Marimar, aku pun berangkat ke Pasti Kuhara.  Cucu aku ikut lagik. Xpala, bukan slalu. Aku hantarkan kawan aku c Hasni tasbih digital tue. Aku suda cerita ka pasal ada org beli tasbih aku 70 unit tapi suruh sedekahkan jak? Hmmm.... Tasbih tu la yg aku hantarkan.  Kejap jak.  Aku da lama x jumpa kawan aku nie.  Dia sibuk jadik Cikgu Pasti. Dia akan tolong aku edarkan tasbih tu.  Jasamu akan dikenang wahai sahabatku. Setelah dari sana, kami p bandara plak. Singgah dkt maybank pastu dkt Leno. Lawa kedai Leno, rasa seronok plak pegi sana.  Rasa homely... Sikit2 ckp org putih...

Masuk jak dalam kereta, cucu aku minta plak mo makan di W & L. Satu restoran dkt fajar.  Aduh! Mampus aku.  Aku tgh sengkek, duit kebajikan dah sbulan gantung. Terpaksa la aku pujuk supaya dia lupakan niatnya itu.  Terus bergerak ke Rombengan Jalan Damai. Di sana, aku tolong ipar aku kemas rombengan atau klu di semenanjung dorang panggil bundle ataupun pakaian 2nd hand. Berpeluh aku jadiknya, mcm dari jogging.  5 lebih baru aku sampai dkt umah.  Penat dan panas...

Dek kerana masa2 mcm tue aku da dijadualkan utk menidurkan cucuku yg baru sebulan lebih, terpaksa buat jugak walaupun mengantuk.  Aku dodoikan dia dkt pangkuan. X sedar aku pun tidur sekali dgn cucuku ada di pangkuan.  Lama jugak aku tidur, bangun jak aku terus suruh kakak aku yg gantikan tempat aku.  Xtahan, mata sudah berat. Masuk ke bilik mo tidur, tapi suda mo maghrib.  Cancel, mandi dan solat. Sampai skarang nie, pukul 11 malam aku belom tidur lagi. Kena buat new post duluk baru bole tidur tapi takut x dapat buat sbb line asyik disconnect.  Kejap lagi mo bobok, penat tahap gaban. Gaban pun x penat mcm nie... hihihi...

Tuesday, 28 June 2011

Kena tipu!

Sah aku da kena tipu! Tapi aku terima dgn redha apa yg terjadi.  Mungkin salah aku jugak sbb senang percayakan orang.  Tidak mengapala... Mungkin aku rugi bbrapa ringgit di dunia tapi org tu rugi teruk dkt akhirat.  Oleh itu, aku nasihatkan semua agar berhati2 bila membuat urusan berkaitan dgn duit samada online mahupun offline. 

Next story, kepalaku sekarang ni mcm mo pecah.  Sakit yg teramat sgt sbb masa dialisis tadi keadaan dlm hdu mmg panas.  Beberapa pesakit pening dan terpaksa menghentikan rawatan lebih awal.  Aku bernasib baik sbb dapat bertahan tapi tanganku lenguh.  Yala, terpaksa berkipas guna buku dan tangan. Klu aku x bertahan, gerenti badan bengkak sbb byk naik. Kenala bersabar... Okla semua, aku tidur dulu. Mahu kumpul tenaga utk besok sbb mo pi bandar berurusan.

Sunday, 26 June 2011

Bila aku fikir2 balik ttg hamba Allah yg menipu aku ni, dia bersumpah dgn nama Allah dia x buat.  Tapi masalahnya duit tu mmg xpernah ada.  Jadi bererti dia mmg menipu. Sampai sanggup bersumpah atas namaNya, bahaya jugak orang nie... Bukan boleh main2 klu sumpah atas nama Tuhan... Takutnya bila aku fikir seksaan yg dia terima kerana perbuatannya menipu. Tambah lagi pakai sumpah2 guna nama Allah... Seramnya... Aku mungkin rugi di dunia sbb kena tipu, tapi dia rugi dkt akhirat. Bayangkanlah, kerana duit yg x seberapa kita dapat api neraka. Berbaloi ka? Ya Allah, moga2 dijauhkan aku dari seksaan api nerakaMu.

Malasla cerita pasal budak tu, biarlah dia terima jak balasannya nanti. Di sini, aku mo cerita plak pasal jualan murah. Mungkin bagi sesetgh orang  benda tu x bermakna, ttpi bagi kami benda tu penting.  Kadang2 sampai kami sanggup berbaris panjang utk dapatkan benda tue... Contohnya, jualan murah yg berlangsung dkt Centaury sekarang ini. Tapi sebenarnya kena bijak sbb kadang2 dorang ni ckp jak murah ttpi sbenarnya mahal.  Kena rajin survey harga dan pilih yg murah.  Klu aku mungkin x larat la mo buat semua tue, tapi kakak dan iparku mmg lasak klu buat kerja nie.  Memantau harga barangan.  Mereka ni berpengalaman sbb peniaga. Barang pun kena tgok sbb kadang2 ada yg suda expired. Xkan korang sanggup beli yg murah dan gadaikan kesihatan. Begitu juga makanan dalam tin yg sudah kemek. Jgnla korang beli walaupun harga murah hatta free sekallipun.  Mungkin korang masih sihat sekarang, tapi tunggu bbrpa tahun kemudian, pasti ada penyakit yg akan menyerang kamu angkara bahan kimia yg kamu makan.

Aku sebenarnya sekarang ini tgh bergelut dgn kenaikan berat badan. Ianya disebabkan oleh air yg aku minum dlm kuantiti yg byk. Aku kena drop 2 kilo klu mau badan tidak bengkak2.  Risau jugak aku ni... Keadaan bertambah teruk kerana musim tidak menentu.  Klu musim lembab, peluh yg keluar sedikit sahaja bererti air yg ada dlm badan masih byk.  Klu musim panas, ok sikit sbb peluh byk tersejat. Aku tgh cuba utk kurangkan minum dan pengambilan makanan yg berair... Ini adalah perjuangan yg berterusan sehingga mati.  Klu tersilap sekali, kena byr harga yg mahal. Kena kerja keras tuk turunkan berat. Doakan aku agar boleh.... Maryati boleh~!

Saturday, 25 June 2011

Rezekiku.... Alhamdulillah...

Rezeki setiap umatnya telah ditentukan.... Begitula dalam kes aku nie.  Risau jugak sbb tasbih digital aku susah mo laku... Tapi Allah Maha Mengetahui setiap kejadian. Walaupun aku x untung byk, tapi cukupla tuk cover modal. Orang tu membeli tasbih aku dalam 70 unit dan yg peliknya dia suruh aku sedekah jak tasbih tue dgn orang2 yg mengajar ilmu. Trus jak masukkan duit dalam akaun aku.  Aku xtau namanya pon. Hmmm... Aku cadang nak bagi2kan kepada guru2 pasti dan sekolah pondok. InsyAllah, kawan aku akan tolong.  Cuma aku kena patuhi amanah yg telah diberi iaitu, tasbih itu bukan utk kegunaan sendiri, keluarga atau org terdekat.  Mesti hanya kepada mereka yg mengajarkan ilmu agama atau ilmu yg bermanfaat. Moga Allah panjangkan umurnya, murahkan rezekinya, kalau belum kawin cepatlah kawin, klu sudah semoga bahagia ke anak cucu. Jarang ada orang mcm nie...

Aku sebenarnya mo cerita banyak benda tapi kepalaku berdenyut2 mcm mo pecah.  Lagipun sudah tengah mlm.  Kenalah masuk tidur.... Aku sambung esok, jgn risau... Assalamualaikum...

Friday, 24 June 2011

My Cucu...


Hari ini mash belum disahkan lagi penipuan hamba Allah itu. Aku terpaksa tunggu satu hari lagi.  Tidak apa, janji kebenaran dapat diketahui. Sakit hati jak klu fikir pasal budak tue jadi aku mo ceritala pasal benda lain.

Cucu aku da genap sebulan hari ini. Siap tidur dipangkuan tadi. Lena diulit mimpi sampai berdengkur. Mungkin best dia rasa sbb neneknya ini byk lemak, empuk mcm tilam.  Hihihihi... Aku dapat ambil gambarnya masa dia tidur di dalam ayunan tadi.  Klu org xtau dia perempuan mesti kata dia lelaki padahal nama Safa Nur Aqilah.  Xpala, janji sihat, umur panjang, murah rezeki dan menjadi orang yg berguna. Rabbi Hablin Minas Solihin...


Sekarang untuk cerita sedih plak... Makcik aku, kakak kepada mak aku meninggal dunia beberapa hari yang lalu di Mario, Sulawesi Selatan, Indonesia.  Kami memanggilnya Wak Tiri. Walaupun x dapat bersua ttpi kehilangan tetap kami rasakan. Kami bercadang mo balik kg tapi masa tidak mengizinkan. Kami hanya dapat mengirimkan doa dan sedikit duit utk belanja pengebumian.  Moga Allah menempatkan arwah bersama org2 yg dikasihiNya. Al-Fatihah.

Kalau dilihat, setiap kematian akan diganti dgn kelahiran generasi baru.  Hebatnya kuasa Allah.  Setiap yg terjadi ada keseimbangan. Yang muda pasti akan tua. Yang sihat pasti akan sakit. Yang kuat pasti akan lemah. Yang kaya akan kembali miskin jika suda mati.  SubhanAllah... Teringat aku wajah2 pesakit hemodialisis yang telah pergi meninggalkan dunia yang fana ini.  Semoga berbahagia di alam sana, masa kami akan menyusul jugak... Hmmm... Serius la pulak cerita pasal mati tetapi itulah yg mesti kita lakukan. Ingat akan mati...

Thursday, 23 June 2011

bengang tahap gaban...

Hari ni ada makhluk tuhan yg cuba menipu aku tapi aku xnak cerita lebih2 dkt sini.  Aku menunggu esok hari utk mengesahkan penipuannya.  Klu benar apa yg kuduga, biarlah Allah yg membalasnya.  Klu x, maka aku bersyukur. Jadi hari ni aku x mo cerita byk. Aku sambung esok ttg apa yg terjadi... Cau cincau...

Wednesday, 22 June 2011

Beli kain...

Hari ini aku buat dua post sbb semalam aku x pos apa2 pun.  Kira bayar utangla. Tadi petang aku, kakakku, kakak iparku dan bini anak buahku pegi ke bandar tuk beli sedikit keperluan. Kitorang singgah dkt bank dulu tuk buat urusan rasmi.  Lepas kitorang pun window shopping di kedai2 kain. Maklumla, mo buat persiapan awal tuk hari raya.  Aku pun berniat mo cari satu pasang kain tuk hari raya nanti dan warna yg aku pilih ialah biru.  Aku berkenan dgn satu jenis kain dkt Karim Trading tetapi bila aku pegi, hanya yg  suda siap dipotong 4 meter jak ada. Klu utk aku, mana cukup.  Mesti 4.5 ataupun 5 meter. Yala, tgok saiz akula... hihihihi....

Penat berjalan, kitorang pegi satu kedai di mana kakakku selalu beli barang2 tuk jualannya.  Di situ ada plak kain yg aku berkenan. Simple jak, warna biru dgn lining mengkilat yg memanjang. Sesuaila utk org gemuk, jgn melintang sudala... Aku sebenarnya sukakan corak abstrak atau simple. Yg bunga2 ni kureng sikit tapi kalau orang belikan aku terima jak.  Rezeki jgn ditolak. Kekadang cemburu jugak aku tgok keluarga abang2 dan kakakku serta anak2 buahku.  Masing2 ada tema sendiri setiap tahun. Bila pegi berziarah, cantik jak dipandang sbb sedondon.  Aku jak yg kadang2 xda teman yg satu warna. Hmmm... Begitula kalau single but not available. hihihi....

Dalam pukul 4 petang mcm tue kami terpaksa bergegas balik sbb kakak ku rasa pening2. Tapi on the way balik, ok pulak. Apalagi, kakakku pun belanja kitorang makan dkt IceBox. Kalau korang perasan satu gerai yg berhadapan dgn pondok polis Kampung Titingan. Gerai tu mmg terkenal dgn gado2nya.  Tetapi ari nie, aku makan soto banjar di situ.  Sedap jugakla... Aroma supnya mmg power. Kakakku pesan gado2, jadik aku cuit jugak sikit gado2nya. Aku x berani makan byk sbb tinggi phosphate akibat kuah kacangnya.  Hmm... Mmg powerla... Jadik yang belom mencuba, jgn lepaskan peluang.

Aku ada pasang niat mo bawak bapaku makan2 dkt satu restoran yg sedap.  Dulu ianya beroperasi di IceBox atau di Kg Titingan.  Tapi akibat kebakaran terpaksa berpindah.  Tempatnya pindah dekat pulak dgn rumahku.  InsyAllah klu ada duit lebih hasil aku jual reload, nanti aku bawakla bapaku dan kami sekeluarga. Sekali-sekala keluarkan duit x apa2 sbb duit tidak di bawa mati... Mudah2an niatku tercapai...

Tuesday, 21 June 2011

Penat la....

Sorila sbb semalam x letak apa2 post.  Aku langsung xda kesempatan nak online. Rasa rugi plak duit broadband tapi apakan daya. Habis jak dialisis dalam pukul 6 lebih, aku balik rumah.  Belum pun abis penat, kitorang bergerak lagi menuju ke Balung. Biasanya, lepas dialisis, aku akan tidur atau berehat dahulu. Pastu, dalam perjalanan aku plak terpaksa memangku kek blueberry 2 kg. Adui~! Sampai dkt Taman Sri Balung, terus jak mulakan acara Harijadi Mohd Adam (Anak buah aku yg ntah ke berapa) umur 1 tahun. Simple jak tapi meriah jugak. Belum abis makan, kak ipar suruh potong kek untuk berikan pada yg hadir... Hmm... Xpala, sekali-sekala. Stop makan, potong kek.

Sedap jugak kek yg aku tempah dkt staff nurse Noraini atau aku lebih suka panggil Kak Nor. Kek Fresh Cream Perisa blueberry. Harga plak murah. RM60 tuk 2 kg. Mana korang dapat klu dkt kedai kek yg lain. Tu jakla, kek Kak Nor dari sudut hiasan biasa saja. Tapi rasa meletop.  Apalagi klu perisa Yam, siap isi keladi lagi dalam tue. Satu lagi kelebihan Kak Nor, dia guna buah2an segar.  Bukan dalam tin atau dalam botol. Kalau perisa durian, korang kena tunggu la musim durian baru boleh order.

Kitorang balik dari Balung sekitar 9 malam. Kak ipar aku yg bawak kereta. Laju jugak klu dia yg bawak. 9.30 malam da sampai rumah. Baru plak teringat cerita Ketika Cinta Bertasbih 2 sedang ditayang di tv Al-Hijrah.  Apalagi, aku pun cepat2 on tv. Sayang da separuh jalan tapi xpa, janji aku dapat nonton.  Mmg best sbb endingnya dorang bersatu jugak.  Itulah yg dinamakan jodoh. Rancang mcm manapun, putar sana sini, belok situ dan sinun, klu mmg ketentuan Ilahi, pasti akan bersatu.  Jadik, nasihat aku kepada yg sedang hangat bercinta 'Bataskan diri sbb belom tau dia adalah jodoh yg terbaik yg Allah mahukan utk kita'... Wallahu A'lam...

Tu dia si Adam yg berbaju dan bertopi biru. Moga Allah panjangkan umurnya, murahkan rezekinya, disihatkan tubuh badannnya dan menjadi orang yg berguna bila dewasa nanti... Amin...

Sempat lagik aku posing dgn kakak ku... Peace bebeh~!

Monday, 20 June 2011

Hahaha... X menjadi la pulak...

Hari ini aku cukup bersemangat utk merasmikan oven dapur kami yg baru.  Aku da buat keputusan mo buat brownies coklat.  Resepinya aku dapat dari internet. Bahan2 x byk, cara pun mudah.  Aku pun buatla pada sebelah petang.  Semangat berkobar2 dalam diri. Cukup 20 minit aku bakar, brownies pun siap. Tapi yg x bestnya, masa ku terbalik dari acuan, ianya melekat.  Apalagi benda tu berhambur dan terpisah2.  Xda ciri2 brownies.  Tapi bila aku rasa, mmg sedap. Rupa mmg buruk tetapi sedap.  Hmm... Aku sejukkan hati dgn berkata bahwa ini cuma percubaan pertama.  InsyAllah aku akan improve lagi. Iya, aku nekad. Resepinya korang boleh tgok laman resepi. Di bawah aku sertakan gambar oven dan brownies yg x jadik sepenuhnya... Hihi...






Aku tau, korang mesti ketawa tgok brownies aku tu kan~! Xpa, nanti aku buat yg lebih baik...

Semangatku tidak mati begitu jak kerana cucuku datang dari Jerocho... Bestnya dapat dukung dia lagi... Rindunya... X lama lagi umurnya genap sebulan, x sabar mo tgok dia membesar... Safa Nur Aqilah...

Sunday, 19 June 2011

Remember me....

Aku baru jak onkan broadband selepas 24 jam off... Seronok rasanya dapat online lagi, jumpa kawan dan buat new post dkt blog.  Sambil2 tu sibuk buat blog baru tuk bisnes prepaid. Ni yg mo promosi sikit di sini.  Kalau korang mmg jenis yg kuat pakai reload, bagus korang join.  Bole jimat sikit sbb dapat save duit.  Kalau yg mo jual pun bole, percent tinggi jadi dapat untung lebih sikit.  Apalagi klu korang tinggal dkt pedalaman, boleh jual yg RM5 pada harga RM5.50 atau RM6. Untung manyak wooo... Bagi student, inilah masanya carik duit poket bila PTPTN dah habis. Yuran penyertaan pun xdala mahal sangat.  Anyway, korang bole bandingkan dgn yg lain samada dari segi percent, servis dll. Ianya satu persaingan yg sihat pada hematku. Maklumat lanjut, korang klik jak Kecempreng Reload.

Pada masa aku menulis post ni, aku tgh dengar lagu dendangan Leann Rimes bertajuk Remember.  Bait2 katanya mmg best. Mcm kena dgn batang hidung aku sendiri... Hihihi... Teringat kenangan dedulu... Aku nak jugak letak dkt sini tapi aku x punya video klip lagu tue... Jadik, pepandai la korang carik dkt 4shared, youtube atau mana2 jak.

Oya, hari ni kakak aku baru balik dari menjual di estet2 Lahad Datu.  Lama jugak dorang pegi sana, hampir 10 hari dan mereka lakukan ini setiap bulan pada musim gajian (Pekerja estet menerima gaji).  Aku pun tumpang skaki minta tlg kakakku jualkan kad topup di sana. Alhamdulillah, adalah duit lebih utk belanja dan sekarang aku tgh kumpul duit utk keperluan raya nanti. Aku pun mcm orang lain jugak, nak enjoy raya sbb kita x tau samada kita sempat lagi utk merayakan yg akan datang. X sabar rasanya menunggu bulan puasa walaupun sebenarnya aku x mampu. Puasa lepas aku cuma dapat puasa selama 4 hari.  Yang lain setakat setengah hari, aku teman anak buah aku yg baru belajar puasa.  Bukan apa, aku mmg x larat.  Bila da tengahari, tgn aku akan menggigil dan kekadang nafas aku semput.  mau x mau terpaksa la berbuka. Mudah2an puasa ni aku dapat la puasa walaupun x penuh. InsyAllah....

Saturday, 18 June 2011

Peringatan Ttg Kematian

Dalam 2 minggu pertama bulan ini, 3 orang pesakit tetap hemodialisis telah meninggal dunia. Pertama sekali arwah Pakcik Kopeh. Selang empat hari kemudian, arwah Pakcik Tuda pulak.  Beliau meninggal di rumahnya di Ranggu. Belum lagi abis terkejut dgn kematian Pakcik Tuda, kami dikejutkan dengan kepergian Makcik Yaling yang tinggal di Sungai Imam. Patutlah kami tertanya2, kenapa beliau x dtg bercuci? Marilah sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah utk mereka.  Semoga Allah ampunkan dosa2 mereka, diterima amal dan kebaikan yg pernah mereka lakukan  serta diringankan alam kubur mereka.... Amin...

Bila aku kenangkan perihal kematian, naik bulu romaku.  Pastilah takut kerana takut itu menunjukkan kita beriman pada Yang Esa. Tapi dalam masa yg sama, kita x boleh meninggalkan urusan dunia dan fikir pasal mati jak. Kenala seimbangkan keduanya. Klu asyik duduk dan fikir kita akan mati, satu kerja pun x jalan. Jadi berusaha mencari kesenangan dunia jugak satu jalan menunjukkan keimanan kita.  Tapi kesenangan yg mcm mana tue? Kesenangan disini bererti tidak salah kita mo cari rezeki utk anak dan bini.  Bekerja keras untuk hidup selesa. Mendapat yang lebih baik.  Cuma kadang2 niat suda betul tapi cara salah.  Mo dapat kesenangan ambil rasuah.  Mo dapat kesenangan dgn menipu orang. Ish!Ish! Salah suda tue... Jadi yg membaca, tolong luruskan niat dan betulkan cara. Ehem... Mcm ustazah la pulak aku nie tapi x salahkan klu saling mengingatkan kerana manusia sering lupa. Wallahu A'lam...

video

Video klip ni dendangan Sami Yusuf bertajuk 99 Names of Allah.  Di akhir nanti, klu korang perasan kata2nya cukup cantik. Satu doa meminta supaya Sang Pencipta berlembut dengan kita, manusia yang byk melakukan kerosakan. SubhanAllah...

Friday, 17 June 2011

Boikot Astro!!!

Ni ada satu berita terbaru, Astro mo naikkan kadar bayaran. Alamak! Astro ni sebenarnya sudah mahal, mo dikasi naik lagi, mampusla jawabnya. Aku sokong tuk boikot sbb mmg patut pun. Padan muka! Untung juta2 setiap tahun, masi mo korek duit rakyat.  Tengok jak AF, tu pun sudah berapa juta dorang kaut melalui undi sms. Ni la manusia, suda kaya mo lagi kaya.  X ingat mati ka? Ish! Ish! Ish!

MARI RAMAI2 BOIKOT ASTRO KALAU NAIKKAN KADAR BAYARAN!!!

Hari ini aku tgok cerita hindustan la pulak... Tajuknya Dil Bole Hadippa, lakonan Rani Mukherjee dan Shahid Kapoor. Aku sebenarnya bolehla dikategorikan sbg peminat Rani Mukherjee sbb hampir semua filemnya pernah aku tontoni termasuk penampilan pertamanya dalam Ghulam sebelum Kuch Kuch Hota Hai.  Rani ni mcm kameleon, bagi watak apa saja dia boleh buat walaupun saiznya yg kecil.  itula yg dikatakan kecil2 cili padi, pedas gitu~... Dalam cerita DBH nie, dia sebagai gadis yg ingin sertai perlawanan kriket ttp permainan ini hanya utk lelaki sahaja.  Jadi, untuk join masuk dia bertukar menjadi lelaki Singh.  Byk lagu2 dan babak main cinta antara hero dan heroin. Cuma aku x boleh bagi cerita ni 4 bintang. 3 bintangla... Sebabnya byk. Jln cerita yg terlalu meleret, tidak masuk akal dan byk lagi.  Seolah2 Yash Chopra sudah ketandusan idea.  Yg buat cerita ni best mungkin sbb panampilan Rani dan Shahid. Klu sekadar nak menonton utk hiburan di hujung minggu, xda masalah. Tapi lain halnya klu nak beli vcd, baik x payahla.  Tunggu jak crita ni muncul dkt TV2 atau TV3 pada hari Sabtu. Namun, itu adalah pendapat aku...

Petang tadi bapa aku masak sup tulang. Oya, satu petua utk melembutkan daging, letak panadol.  Ni suda biasa kami buat.  Kadang2, ada yg letak sudu besi.  Ada juga masukkan sedikit jus nenas. Tapi terserah korangla. Jgn jak korang masukkan plastik sudahla ya... hihihihi... Walaupun begitu, aku x bolehla makan daging tu dlm kuantiti yg byk. Aku makan sedikit jak, letak lada, perah limau, sampai mo dijilat mangkuk tu gara2 sedapnya. Mungkin juga sbb kami ni mmg jarang makan daging.  Ianya semacam satu kemewahan klu dapat makan daging. Aku x tahu klu org lain, tapi kami begitula. Kadang2 masa hari raya atau kenduri besar jak baru kami dapat makan. Bagus jugak klu mcm tu sbb makan daging merah dalam kuantiti yg byk boleh membawa mudarat.  Ingat tue...


Kepingin mo p kl, jumpa Yan dan Anna (Rakan Sekolej di Goon Institution).  Apakan daya? Duit xda, mo atur masa pun susah sbb kena fikir mo dialisis di mana.  Byk urusan klu mo p kl. Pastu susah mo dapat tempat dkt Unit Hemodialiasis HKL atau hospital yg lain. Duit pun kena byk keluarkan... InsyAllah ada rezeki aku akan sampai jugak ke sana.  Klu di sana, aku mo makan nasi lemak buatan Yan. Tak lupa jugak, air tangan Anna utk masakan ikan patin Negeri 9.  Mesti korang herankan, dalam blog ni asyik2 cerita pasal makanan. Mana xnya, itula duniaku semenjak sangkut dkt rumah jak. Nonton astro pun mesti channel masakan. Klu dapat jadik chef kan best! hmmm....

Thursday, 16 June 2011

Siapa yg kuat makan pisang goreng, tlg baca...

Tadi kami berborak masa dialisis ttg makanan. Dan kami menyentuh perihal pisang goreng.  Ramai yg suda tahu rupanya yg rata2 penjual pisang goreng memasukkan bahan plastik seperti plastik minyak masak itu sendiri, straw minuman dan yg lebih dahsyat lagi botol mineral ke dalam minyak yg digunakan utk menggoreng. ISh~! Bahaya tue... Tujuan mereka ialah spy pisang goreng kekal ranggup walaupun sejuk. Jadi utk mereka yg hantu pisang goreng, perhatikan betul2. Plastik yg cair itu boleh terkumpul di dalam badan dan mengakibatkan pelbagai jenis penyakit.  Mungkin ianya tidak terjadi secara terus ttp perlahan2. Pembunuh dalam diam... Seramnya nama tue... jadi, hati2...

Semalam dan hari ini aku tgok cerita Jepun Nobuta Wo Produce... Best, kisah pelajar sekolah menengah yg mencari maksud persahabatan dan jati diri... Terkenang aku masa tingkatan 1 dkt SMK Tawau.  Aku selalu terpencil sbb masa tu aku leka dgn duniaku. Aku cuma mempunyai bbrp org kwn yg dkt dgnku.  Aku sebenarnya tidak sanggup belajar di kelas tue kerana semua pandai2 dan mrk memandang setiap yg ada sbg pesaing dan bukannya sbg seseorang yg boleh dijadikan sahabat. Aku terpinggir. Guru2 juga bersikap sedemikian, mungkin kerana harapan atau standard yg mereka letakkan cukup tinggi kepada kami, sekumpulan pelajar terbaik. Aku mula langgar peraturan, lambat dtg ke sekolah dan mcm2 lagi sbb aku mmg xnak blajar di kelas yg sama.  Tapi tiada siapa yg paham tekanan yg aku alami.  Masuk tahun ke-2, tekanan memuncak apabila sekumpulan pelajar cari pasal dgn aku. Terus saja aku x datang sekolah 2 bulan.  Bapa aku ambil keputusan pindahkan aku ke SMK Kunak.

Di situ, aku punya byk kawan dan di situ juga aku sedar bahawa dunia ini luas.  Hari2ku diwarnai dgn byk peristiwa menarik.  Suasana pembelajaran amat sesuai utkku krn tekanan utk menjadi yg terbaik seakan2 ilang. Aku hanya perlu menjadi diriku.  Mereka menerima diri ini apa adanya.  Mungkin keadaan sedemikian berlaku kerana rata2 mereka dtg dari keluarga yg sederhana di mana ibubapa mereka bekerja di ladang2 kelapa sawit. Terima kasih kepada mereka, aku berjaya keluar dari kepompongku....  Keputusan PMRku melayakkan aku ke Sekolah Berasrama Penuh di KK.  Tetapi ku tolak kerana aku tidak mau lagi menghadapi situasi yg sama. Mungkin klu skarang aku akan diberi gelaran freak, weirdos ataupun si pelik di sekolah.

Oleh itu, klu kamu punya adik atau ahli keluarga yg bermasalah, dekati mereka, tanya mereka. Mungkin mereka rasa tertekan sbb perlu jadi pelajar terbaik.  Biar mereka menjadi diri mereka ttpi bila mereka lalai kita kena ingatkan.


Wednesday, 15 June 2011

Dunia o dunia...

Aku ada bgtau dalam post aku semalam yg aku mo komen pasal cerita The Librarian ttp aku x jadi nontonla... Ntah knapa tgn aku gatal utk buka drama Jepun Hana Yori Dango 2.  Hihihi... Melekat sampai x sedar pukul 2 pagi.  Bangun jak pagi tadi terus sambung.  Sehari suntuk aku duduk depan laptop, habiskan 11 episod. Lama tu tp xdalah aku nonton straight mcm tu.  Adalah jugak berenti seketika utk mandi, buat kerja2 rumah, memasak sambil benda tu download. Senang sikit nak tgok, xdala sangkut2. Puas hati la tgok crita tue walaupun hero x sehensem versi korea ttpi ttp punya tarikan melalui ekspresi wajah dan bahasa tubuh.  Buat dia lagi comel dari Lee Min Ho.  Cuma kadang2 aku heran budaya Jepun nie, lelaki dia mcm pompuan. Cukur kening, pakai mekap tebal2 dan jaga penampilan. Rasanya dorang yg mulakan trend metrosexual, dimana lelaki pun ingin kelihatan slick and stylish mcm pompuan.  Jgn sampai bertukar alam sudala... Dkt Malaysia pun trend ni da berkembang sampai kadang2 aku da x boleh bezakan maknyah dgn lelaki metro.  Dunia o dunia...

Malam ni mmg sejuk sbb aku terpaksa pakai sweater tebal yg aku beli masa d New York... Hmmm... Bila jak aku pakai swearter ni, aku terkenangkan masa kami pegi buat study trip dkt US.  Walaupun cuma 20 hari, aku bersyukur dpt jejakkan kaki ke sana. Yela, org bagi duit, kita pakai jakla tuk pigi.  Apa susah... Masa pemilihan pelajar, aku yg diberi tanggungjawab utk memilih.  Ramai yg persoalkan pemilihanku sbb aku pilih student yg kurang menonjol.  Maksud aku student yg nama mereka jarang atau langsung tidak pernah tersenarai dalam senarai aktiviti yg besar. Walaupun ada beberapa org yg berpangkat atasan Kelab2 tertentu, sebahagian mereka masih kurang diberi perhatian.

Dua sebab utama aku memilih mereka yg rata2 dari Kelab Ekonomi Perancangan dan Pembangunan (EPDEC). 1, aku mau budak2 kursus aku dapat pendedahan yg lebih kerana Kelab kami digunakan sbg platform projek. Aku kenala tolong geng sendiri.  Bukan bererti aku kroni, ttp kerana Kelab kami dipandang rendah oleh sesetgh pihak atasan Sekolah Perniagaan dan Ekonomi. Aku mau ini dijadikan contoh utk budak2 junior bhw x semestinya nama kamu famous baru dapat join aktiviti.

Kedua ialah semangat mereka.  Klu aku kasi masuk yg semua rasa diri dorang besar, projek ni xkan jadik.  Sbb sudahla kelab kami selalu diperkecil2kan, aku apatah lagi.  Tu sbb aku malas join mesyuarat Ketua2 Kelab. Aku lebih suka bekerja underground. Mcm mafiala pulak... hihihi... Tanyala yg kenal aku, muka ni xkan muncul masa big2 guys ada. Paling ketara masa ambil gambar ketua2 kelab. Aku jak yg missing in action.  Reason ada appointment dgn doktor.  Mmg sebenarnya aku ada appointment, tp sbelah pagi... hihihi... Bohong sunatla katakan... Malas mo mengampu...

Alhamdulillah, pemilihan yg aku buat tidak salah.  Walaupun ada yg berikan aku sedikit masalah di sana, tapi semuanya ttp berjalan lancar.  Teruk juga aku kena masa hari kedua kami di sana.  Kena marah oleh dr Hasanal sbb buat kami semua sesat.  x dapat cari restoran Malaysia dkt Redondo Beach. Melelah airmata ni sbb dimarah mcm budak kecil.  Tapi sekali aku buat silap, aku xkan ulangi lagi. Aku bangkit dan buktikan bahawa anak Bugis ini boleh menjadi pemimpin. Tidak dinafikan, byk jugak kesilapan kecil yg aku buat, ttp semua dapat aku selesaikan dgn segera dgn bantuan krew yg setia.  Alamak! Panjang pulak celoteh aku pasal trip pg US. Aku sambung d lain hari la... Adios...

Ni la gambar yang diambil pada hari kedua kami di sana, hari dimana kami sesat dan aku menangis... huhuhu... Kenangan sedih tetapi best! Aku byk kutip pengalaman dan pengetahun mngenai sistem pengangkutan mereka.  Next time pegi sana, insyAllah x sesat. Kalau ada rezeki la...

Tuesday, 14 June 2011

Peningla....

Hari ini, pertama kali aku menjejakkan kakiku ke kafe di taman hospital. Taman yang memberikan aku ilham untuk menghasilkan novelku yg pertama yg masih lagi dalam proses pembikinan. Tempatnya menyamankan dan kewujudan kafe itu sgt strategik.  Namun aku harap ketenangan di situ tidak diganggu.  Pasal kafe tu pulak, makanannya agak mahal.  Satu tarikan yg ia punya ialah korang boleh order ice blended. Minuman yg aku order siang tadi ialah lychee ice blended with pearl.  Namapun orang putih. Klu translate p melayu jadiknya laici ais kisar dgn mutiara...  Haha... Ada yg diketawakan klu ckp mcm tu masa order.... 

Lepas aku buat new post nie aku nak tgok cerita the Librarian... Mcm x berapa best, cam rugi jak aku donlod kasi abis GB. Anywhere, don't judge a book by its cover... Esokla aku komen pasal cerita nie. Sedap x sedap, kena tgok dulu. Samada kurang garam, ajinomoto, gula ataupun salah resepi. Hihihi...

Ketka Cinta Bertasbih baru jak abis ditayangkan di tv al-Hijrah... Best jugak ceritanya walaupun kena hentam hebat semasa pertama keluar kerana asyik dibandingkan dgn Ayat-ayat Cinta. Walaupun tajuk cinta cinta, tapi jalan cerita tidak sama. Sejujurnya, aku lebih suka KCB berbanding AAC sbbnya lebih byk cerita di dlm KCB.  Daripada cerita2 itu, ada pengajarannya dan pelakon2nya lebih sesuai memegang watak orang2 alim berbanding AAC.  Itu pendapat akulah.  X sabar mo tgok KCB 2 minggu hadapan di tv Al-Hijrah jugak pukul 8.30 malam. Ayuh, kita nonton bersama...

Sekarang, mari plak aku bercerita ttg seorang pakcik yg juga seorang pesakit hemodialisis. Sama mcm aku... Pakcik ni suda tua, anak2 suda besar, suda ada cucu tapi satu perangainya yg kami tidak tahan ialah dia kuat menggatal.  Miang! Staff nurse yg bertugas boleh dikatakan semuanya da pernah kena raba oleh dia, pastu selamba badak jak memegang dan menyentuh. Ada seorang kakak cleaner tu siap kena peluk dari arah belakang.  Menangisla, apalagi... Ish! Ish! Ketua unit da warning pun masi dia buat lagi.  Dgn aku plak dia pernah ajak kawin... Kawin tue, x tahan aku. Terus jak aku bulatkan mata dan pandang dia sambil berkata dengan penuh ayunya ' Pakcik tu mcm bapak aku, jgn sampai aku ilang hormat sama pakcik'.  Selepas itu, dia mmg x berani la mo buat mcm2 sama aku. Padan muka!

Monday, 13 June 2011

Hujan....

Satu hari lembab jak suasana dan hujan turun dengan lebatnya semasa aku menaip catatan ini.  Beberapa minit sebelum pukul 9 malam. Sedapnya klu tidur masa ni, sejuk2 pakai selimut. Gerenti x terbangun sampai besok pagi.  Tapi kami sekeluarga x boleh ambil mudah klu hujan lebat sbb di kawasn ni mudah banjir.  Dalam tahun ni saja da berapa kali kena.  Kesian kakak aku dan keluarga dia yg tinggal di tingkat bawah.  Kena selalu bersihkan rumah dan perabot byk yg rosak.  Itulah hujan, bersamanya datang rahmat juga sumpahan kerana kita selalu merosakkan alam.

Hari ini aku menonton filem Hindi bertajuk Guzarish, lakonan mantap Hrithik Roshan dan Aishwarya Rai Bachan. Penceritaan yg tersusun, plot-plot yg menarik, sinematografi dan suasana Goa yang breathtaking, kata org putih la. Ceritanya mengenai seorang ahli silap mata yg tercedera semasa membuat persembahan dan lumpuh seluruh badan.  Orangnya kuat semangat dan aktif walaupun tidak mampu menggerakkan anggota tubuh.  Dia mempunyai seorang nurse yg telah membantunya mengharungi hidup sedemikian selama 12 tahun.  Dia membuat semua orang terkejut apabila memfailkan petition utk Euthanasia.  Mercy killing atau senang cerita bunuh diri.  Byk persoalan yg timbul dan apakah dia dapat apa yg dihajatinya? Korang kenala tgok.  Ni aku bagi korang link utk download. Klik jak gambar di bawah....

Sunday, 12 June 2011

Hana Yori Dango@ F4

Drama Jepun ni mmg best. Versi korea jugak ada lakonan Lee Min Ho. Mmgla dia hensem klu bandingkan dgn pelakon Jepun. Tapi yg menariknya ttg versi negara matahari terbit ialah ceritanya tidak meleret. Kebanyakan drama mereka sebegitu, mgkin juga kerana budaya mereka.  Anyway, terpulang pada citarasa masing2. Tapi aku rekemen korang tgok kedua2nya dan kemudian pilih mana korang suka.  Sesiapa yg berminat utk menonton secara online, ini link yg aku dapat. (HANA YORI DANGO)

Oya, cerita sedih hari ini ialah cucu aku da pulang bersama keluarganya ke Jerocho, Lahad Datu. Yala, cuti sekolah dah habis. Abah dia kena mengajar. Kesian jugak tgok anak buah aku yg belum habis pantang tapi da pegi pedalaman, jauh dari bandar. Mudah2an dorang semua baik2 jak di sana.

Sekarang, mari bercerita pulak pasal penyakit mata. Sekarang ni makin berleluasa. Keluarga aku dari sorang pindah ke sorang. Nasib baik aku belum kena sbb aku selalu tarik telinga aku.  Itu petua utk mengelak dari kena penyakit tue.  So, klu ada dalam rumah korang yg sakit mata, korang tarikla telinga korang. Tarik ke tepi, jgn plak tarik ke bawah atau ke atas. Langkah berjaga-jaga, x salahkan...

Saturday, 11 June 2011

10 jun 2011
X buat byk benda tapi niat nak cuba oven dapur yg baru.  Kalau kami dekat sini, panggil 'cerak' atau merasmikan. hmm.... Namun, xda idea nak masak apa dalam tue... Tgh fikir nak masak western samada buat pizza, roti atau potato lasagna. Ada jugak terlintas nak bakar ayam atau daging. Satu hari fikir pun belom tau lagi... Oya, nak tengok dvd filem Seru tapi sangkutla pulak. Cit poodah~! Dasar cetak rompak...

Hari ini dalam garis kehidupanku....
Seperti biasa, pegi dialisis. Balik singgah jap dkt servay tuk tukar dvd yg sangkut. Sampai jak dkt umah terus pasang. Cerita best, mendebarkan.  Sepanjang menonton tu x senang duduk. Anak2 buah sama, siap peluk bantal lagi. Sedar2 mo pukul 7 malam. Makan time, sedapnya ikan Tulai bakar letak asam jawa. Pecahkan 2 biji lada, menjilat jari... Tambah lagi dengan Perkedel Jagung yang bapak aku buat, mmg mantap.  Cerita pasal bapak aku, dia mmg terer bab masak. Lebih sedap dari aku.... hihihi... Malu la pulak aku mo mengaku... Tapi mmg betul bapak aku terer. Mungkin sbb dia suda biasa hidup di atas kapal, semua kena sediakan sendiri.
Pasal nak rasmikan oven tu kena tunggula sbb bahan pun xda jadi mak masak guna apa...

Oleh kerana aku tinggalkan korang tuk 1 hari, aku hadiahkan video klip nie. Sekali-sekala dengar sedap jugak. Hayati keindahannya....

video

Thursday, 9 June 2011

angin~~~~

Angin, bermacam jenis angin dalam dunia nie... Angin yg keluar dari bawah, busuk! Angin sendawa, x malu. Angin rindu, hmmm... Angin bayu, menyegarkan. Tapi kali ini, aku ingin bercerita ttg angin atau bubble yg wujud di dalam tiub mesin hemodialisis.  Klu ianya gagal diperangkap dan terlepas masuk ke badan pesakit, bahaya woo~! Disebabkan oleh angin itula, aku hanya dialisis tuk 3 jam. Berat kurang turun dan urea pun x byk yg dibuang.  Tapi xpala, mgkin bukan rezeki aku hari ini. 
Pelupa, itulah aku skarang. Aku masuk dapur sbb nak minum, tapi bila sampai dkt dapur mesti sempat lagi fikir nak buat apa. Bila aku balik semula ke bilik baru ingat.  Aku masuk semula ke dapur dan buat kali keduanya aku lupa. Aduh! Bahaya nie klu dibiarkan.  Silap aribulan, identiti sendiri pun x ingat.  Ni mungkin sbb terlalu byk makan benda masam. Bermakna aku kena kurangkan selepas nie....
Kepada semua pembaca blog aku, xda post tuk esok sbb broadbandku akan diputuskan beberapa minit dari skarang.  Dan seperti yg pernah ku ceritakan sbelum ini, aku akan buat penjimatan dari segi penggunaan broadband. Korang bole tgok post broadband o broadband.  Hidup ni kena jimat klu x, rugila... 


Wednesday, 8 June 2011

Duit belanja....

Permulaan hari ini, aku x punya semangat yg kuat utk pergi ke bandar tuk beli barang. Maklum sajala, duit bantuan kebajikan belom masuk.  Jadi poket pun kering.  Tapi masa masuk aku p maybank utk topup akaun reload aku, aku cek ada.  Gembiranya aku x terkata.  Terus saja aku beli 2 pasang selipar sbb yg ada pun suda mo putus... Kesian aku... X lupa aku belikan keropok dan coklat utk anak2 buahku dan bedak baby utk cucuku.  Rezeki aku utk bulan ini.  Alhamdulillah....

Kadang aku akan duduk termenung mengenang nasibku... Seandainya aku x sakit, tentu saja aku suda menjadi seorang pegawai kedutaan x pun pegawai tadbir dan diplomatik. Tetapi kuasa Allah, tiada siapa yang tahu.  Aku diberi sakit sebegini. Ujian... hmm... (ku hembus nafas panjang)... Ya Allah, hadiahkan aku sabar sesabar Nabi Ayub semasa menanggung sakitnya.... (Airmata mengalir di pipi)...

Tuesday, 7 June 2011

x dapat dukung cucu satu hari...

Aku sedih hari ni sbb skalipun x dapat dukung cucu aku.  Mungkin juga kerana aku sibuk pada sebelah pagi sebelum ke hospital.  Habis rawatan, sakit kepala la pulak. Aku lagi sedih sbb dorang sekeluarga da nak balik Jerocho bila cuti sekolah da tamat.  Mestila nak dukung puas2 dulu.  Paling best klu dia tidur lena di pangkuanku,  Oya, dia genap 2 minggu hari ini.  Nama yang telah diberikan oleh kedua orang tuanya ialah Safa Nur Aqilah.  Safa tu sbb ummi dia suka tgok drama Indonesia Safa dan Marwah.  Nur Aqilah pulak, kakaknya yg berumur 3 tahun yang berikan.  So sweet... Maksudnya pun bagus, insyAllah menjadi doa untuk cucuku membesar jadi orang yang berguna.
Ntah kenapa, aku rasa sedap sangat makan benda bercoklat hari ni.  Biskut Kapten Munch, ala yg dalam boboi boy tu habis entah berapa keping aku makan. Pastu, ice cream coklat lagi.  Hmmm... Biasanya aku xla kemaruk sangat dengan coklat kecuali dark coklat.  Mungkin bendera jepun naik...

Monday, 6 June 2011

Penat melayan bebudak

Sudah bebrpa hari cuti sekolah bermula.  Keluarga kami mengambil kesempatan untuk berkumpul di rumahku.  Meriah dengan anak-anak buah dan cucu.  Aku ni xla baik sangat klu dgn bebudak.  Di kalangan anak buahku, aku dikenali sebagai makcik yang garang.  Buat silap sikit, pasti kena marah x pun kena cubit.  Yang nakal sudah pernah merasa cubitan dan pukulan dari tangan ini. Prinsip aku dalam mengajar bebudak ialah melalui teladan dan jika buat salah kena tanggung kesalahan. Mungkin kerana cara ku itu, kebanyakan anak buahku tidak akan berlengah jika suaraku yang lantang berbunyi. Mungkin kerana takut ataupun hormat.

Namun dalam garangku itu mereka tahu yang aku sayangkan mereka sbb setiap kali penggal sekolah bermula, ada saja peralatan atau keperluan sekolah aku belikan mereka. Yang baik mahupun yang nakal tetap akan aku berikan benda yang sama. Tiada pilih kasih...

Dalam garang ku juga, anak buah ku tetap akan datang memelukku bila2 mereka rasa ingin disayangi. Jika aku berbaring di hadapan tv, ataupun duduk di hadapan laptop, pasti ada yang datang. Itulah hidupku sebagai makcik yang garang. X lupa juga status nenek yang aku pegang...

Oya, bagi yang ingin membuat kebajikan, korang boleh membeli sambil beramal.  Maklumat lanjut, korang boleh pegi ke My Other Blog iaitu Perniagaan Kecempreng. 

Sunday, 5 June 2011

Kitab Cinta... best jugak kalau layan...

Tv Al-hijrah baru jak masuk dalam senarai channel di astro, channel 114.  Terkejut jugak tengok ari tu tapi rancangannya mmg Islamic. Yang paling melekat di ingatanku ialah drama Kitab Cinta lakonan Fazura dan seorang jejaka dari seberang.  Arahan plak dari Erma Fatima, mmgla mantap. Korang boleh tengok setiap rabu, khamis dan jumaat pada pukul 8.30 malam. Nak tau jalan cerita, korang surf la sendiri dekat google. Yang pastinya ini adalah antara salah satu lagi drama Islamik yang layak untuk jadi tontonan seisi keluarga.  Aku bagi korang tengok trailer saja sudala...


video
Best x? Apalagi korang jangan lupa temujanji dkt TV Al-Hijrah pada masa yang telah ditetapkan...

Saturday, 4 June 2011

Kipas punya pasal da...

Setiap kali masa dialisis, kami sentiasa berebut kipas sbb dkt dalam tu, daripada 5 aircond hanya 3 yg berfungsi. Tambah lagi dengan tempat yg agak crowded dengan mesin yang mengeluarkan haba panas. Klu duduk bawah aircond, tahan sikitla. Tapi klu duduk jauh dari aircond, jawabnya meleleh la keringat. Kipas hanya sebuah, kecil plak tue.  Pastu ada sorang makcik, klu dia yg pakai bererti xda chance la ko nak merasa.
Tadi, kitorang mengumpat makcik tue, tiba-tiba kipas tu jatuh dan rosak. Siapa suru mengumpat, kan da rosak.  Lepas nie mesti ramai yg pening sbb kepanasan.  Nasibla sbb aku pun mcm tu... Selalu kepanasan... Kena sabarla...
* Moral of the story - jangan mengumpat... hihihi

Friday, 3 June 2011

sup ketam... nyam3x

Hari ini aku cuba buat sup ketam... senang jak, main lempar2 masuk periuk jak... hihhi... xdalah. Aku belajar dgn anak buah aku si linda. Dia ni kira teror jugak klu bab memasak. Aku lebih kepada baking.  Alhamdulillah klu stakat roti pizza boleh buat. Sebenarnya klu memasak ni, yg penting bahan.  Xda bahan x jadi jugak.  tapi ada masanya kita kena masak dgn bahan yg ada, kena kreatifla.
Aku ni kira pandai jugak masak memasak sbb aku suka lepak dgn orang2 tua tgok dorang masak especially klu kenduri.  Aku bukan jenis yg akan pasang muka dkt bahagian depan. Tapi semenjak sakit nie, aku jarang sekali dapat kesempatan kecuali kalau ada kenduri yg agak besar dkt rumah aku. Cuma kekadang aku suka rasa yg ekstrem bila memasak, so klu yg lidah x terima sesetgh benda mmg sure akan reject makanan aku...  hihihi...
Chef kegemaran aku ialah chef wan. Semestinya... Klu org putih plak aku suka tgok chef dkt channel asian food channel dan Li di astro.  byk teknik terbaru dorang gunakan.... Cuma kena hati2 sbb dorang gunakan alkohol dan bahan yg tidak halal semasa memasak.

Di sini, aku hadiahkan korang video klip single ladies versi glee football... enjoy...

video

Thursday, 2 June 2011

broadband o broadband...

Sorila sbb x letak apapa post tuk 1 Jun... Sebabnya, aku nak jimat duit broadband aku.  Begini ceritanya, aku pakai broadband prepaid celcom mingguan.  RM18 - 2 GB. Kira ok jugak linenya.  Untuk jimat, biasanya aku akan tunggu sehari dua sebelum on kan semula.  Jadi dalam sebulan aku dapat jimat seminggu. Jadik, lepas ni kalau korang tengok post aku xda sehari, korang paham2la sendiri...
---> 1 Jun 2011
X byk benda berlaku, aku duduk rumah jak. Penat jugak buat closing tuk kira2 bisnes reload aku.  Pusing 7 keliling jadiknya. Alhamdulillah settle.  Ada rezeki aku mau kembangkan sayap, tp nantilah...

Catatan untuk hari ini...
Aku sebenarnya suda x sabar tunggu pakej kawan aku sorang ni selesai. Pakej jual ereload melalui sms dan ym.  Kalau tawaran menarik, aku terus join.  Tapi kawan aku ni mo semua perfect baru mo launch. Asyik tunda jak... Perfect itu x mungkin bisa dicapai tetapi aku percaya, setiap kekurangan dan kelemahan akan kita pelajari sepanjang proses. Jadik biarlah jika ada yg kurang dimana-mana, itulah namanya improvement.
Hari ini jugak aku menerima kiriman kain sarung dari kak ipar ku.  Aku akan mula buat pilot sale tuk kain sarung,  tengok sambutan.  Kalau ok, aku teruskan.  Kalau x, cari benda lain tuk jualla nampaknya. Nanti aku bagitau kalau dah kompem....

Tuesday, 31 May 2011

Penangan Bakso Tennis

Sapa yang pernah makan mesti cakap bakso ni sedap.  Bakso Mas Joko... Kalau letak lada, gerenti meletop.  Aku sebenarnya nak ambil gambar upload dkt sini tapi xda can langsung sbb sampai jak rumah terus bantai bakso tue.  Jadi sesiapa yang nak tengok rupanya, lain kali sajala.  Bagi yang ingin mencuba, korang pegi jak Takada, Batu 1, Jalan Apas, Tawau.... Nyum3x...

Tadi masa dialisis kitorang semua kepanasan.  Ni gara2 aircond mati.  Apalagi, berebut kipasla jawabnya.  Kalau yg paham penderitaan orang lain tu xpala. Tp klu yg x paham, buat selamba badak jak.  Geram pun ada jugak.  Nasib baik aku dapat bertahan sehingga ke jam yg terakhir.  Fuh!

Monday, 30 May 2011

Ada petua supaya aku laju ke tandas??

Hari ini aku bersemangat nak dapatkan gambar cucuku yg tgh dimandikan tetapi ditegah.  Korang mo tau kenapa? Sebabnya, adat kami sebagai orang bugis melarang keras.  Alasannya, hanya orang mati yg dimandikan sahaja diambil gambarnya.  Sedih jugak sbb x dapat upload ke sini. Kalau x, korang boleh tengok cara lama kaum bugis memandikan baby...
Sebenarnya, aku dah beberapa hari x buat lawatan ke tandas.  Perut da mula sakit-sakit. Aku x mo makan sebarang ubat sbb nanti ada side effect.  Mudah2an benda ni x berlarutan...
Atuk dan makcik aku baru sampai dari Samarinda.  Korang tau x Samarinda tu dimana? Indonesia la... Ala lagu kain Samarinda tu... Kain tenunan Samarinda memang terkenal dengan ketinggian kualiti. Aku ada jugak beberapa helai, hadiah dari Arwah nenek aku yg merupakan seorang penenun kain.  Mahal woo klu jual dkt sini. Dalam RM100++.....
Sebelah malam, aku pegi rumah saudara sambut birthday dkt tanjung batu. Makan lagi~! Perut penuh tapi xnak kluar, senak!

Sunday, 29 May 2011

catatan harian

29 Mei 2011 - Ahad
Semalam lepas dialisis, orang rumah buat kenduri doa selamat untuk baby yg baru lahir skaligus sambut birthday Atiqah Batrisyia yang ke-3.  Meriah... Makanan pun sedap2... Kerana aku makan banyak yg bersantan, pening jadinya.  Terduduk aku dkt almari kerana rasa pitam...
Pengajaran: Jangan makan yang bersantan...

Dalam pening2 lalat, sempat lagi pi Giant tuk beli sedikit barang keperluan... Nasib baik ada anak buah temankan... Takut jugak klu tetiba pitam atau rasa x sedap badan... Alhamdulillah, xda yg buruk terjadi.

Friday, 27 May 2011

Kehadiran cucuku yang baru saja dilahirkan.  Parentnya belum tau lagi nama apa mo letak tapi yang pasti, cucuku ini cute.  InsyAllah nama yang diberi akan menjadi satu doa yang akan memuliakan cucuku... Nama itu kan doa sbb disebut setiap kali kita memanggilnya....  
Rabbi hablin minas solihin...





Baby girl... Cute bukan~? hihihi... Lahir pada 24 Mei 2011....